Ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης στο γαλαξία μας

Μία νέα στατιστική μελέτη για τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινης νοημοσύνης στο γαλαξία μας από το “Jet Propulsion Laboratory” της NASA, καταλήγει στο συμπέρασμα πως πιθανώς ο γαλαξίας μας να είναι γεμάτος με νεκρούς εξωγήινους πολιτισμούς, οι οποίοι αυτοκαταστράφηκαν μέσω της εξέλιξης.

Με την βοήθεια, σύγχρονων αστρονομικών και στατιστικών μοντέλων, μπόρεσε να πραγματοποιηθεί η απεικόνιση, σχετικά με την εμφάνιση και το θάνατο της νοήμονος ζωής στον χώρο και στον χρόνο στο γαλαξία μας. Η απεικόνιση αυτή προσφέρει μία πιο ακριβή εκτίμηση της “εξίσωσης του Drake”- δημιούργημα του Frank Drake από το 1961. Σύμφωνα με το “livescience.com”  όμως, πέρα από την πιθανότητα ύπαρξης άστρων σαν τον Ήλιο και πλανητών σαν τη Γη, καταγράφεται και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας: η τάση των νοημόνων πλασμάτων προς την αυτοκαταστροφή.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα δεδομένα, οι ερευνητές πιστεύουν πως υπήρξαν κάποια στιγμή ανεπτυγμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί, οι οποίοι πιθανότατα οδηγήθηκαν στην καταστροφή μέσω της προόδου. Όπως έχουν δείξει και παλαιότερες μελέτες, η τεχνολογική πρόοδος ενός πολιτισμού “θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πλήρη καταστροφή και βιολογικό εκφυλισμό”.

Βάσει των αριθμών, η πιθανότητα ανάπτυξης ζωής είναι μεγαλύτερη στα 13.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο και 8 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του γαλαξία. Ο πλανήτης γη εμφανίστηκε 13.5 δισεκατομμύρια χρόνια μετά και απέχουμε 25.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο. Με άλλα λόγια, είμαστε μάλλον ένας απομακρυσμένος και “καθυστερημένος” – σύμφωνα με όρους της γαλαξιακής γεωγραφίας – πολιτισμός όπου  δεν προλάβαμε τους υπόλοιπους ανεπτυγμένους πολιτισμούς.

Οι υπόλοιποι “πολιτισμοί”, εάν υπάρχουν σήμερα, στο γαλαξία μας είναι σχετικά νέοι, λόγω της αύξηση των πιθανοτήτων μία νοήμων ζωή να αυτοκαταστραφεί σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ακόμα κι αν ο γαλαξίας έφτασε στην αποκορύφωση των εξωγήινων πολιτισμών πριν 5 δισεκατομμύρια χρόνια, οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Το πόσο συχνά αυτοκαταστρέφονται οι πολιτισμοί είναι και ο μεγαλύτερος άγνωστος της εξίσωσης. Είναι όμως ο πιο σημαντικός για να καταλάβουμε πόσο έχει επεκταθεί ένας πολιτισμός. Ακόμα και μία εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα αυτοκαταστροφής ανά αιώνα, είτε από πυρηνικό ολοκαύτωμα είτε από κλιματική αλλαγή, θα σήμαινε πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτισμών στον Milky Way έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Να σημειώσουμε πως η έρευνα έχει δοθεί για δημοσίευση και αναμένει peer review.

Source: unboxholics.com , livescience.com

Author: Λουκάς Ιωάννης

Ύπαρξη εξωγήινης νοημοσύνης στο γαλαξία μας
Κύλιση προς τα επάνω