αποστολη 2020
project
bahallo
Η συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό CanSat in Greece 2020.
ο διαγωνισμοσ
cansat in greece 2020
Γενική Επισκόπηση Αποστολής : Ο φοιτητικός διαγωνισμός CanSat έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσομοιώνει όλες τις πτυχές μιας πραγματικής δορυφορικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, των δοκιμών, της εκτόξευσης, της χρήσης τηλεμετρίας και της ανάλυσης των δεδομένων.
Η Εκτόξευση του Πυραύλου : Ένας πυραύλος κατασκευασμένος από τη διοργανώτρια εταιρία, παρόμοιος με πύραυλο τύπου “Patriot” έχει την δυνατότητα να εκτοξεύσει δύο CanSats, φιλοξενώντας τα στην άτρακτό του, σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου. Αμέσως μετά, τα CanSats θα διαχωριστούν από τον πύραυλο και θα κατέλθουν με ξεχωριστά αλεξίπτωτα. Τα CanSats συνήθως βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ από το σημείο εκτόξευσης. Κατά την διάρκεια της πτήσης ο πύραυλος μπορεί να φτάσει ταχύτητα της τάξεως των 550 km/h και επιτάχυνση των 20g.
αποστολη
Μετά την απόρριψη του δορυφόρου μας από τον πύραυλο, ο ίδιος θα διαχωρίζεται σε τέσσερα διακριτά μέρη τα οποία είναι συνδεδεμένα μέσω ενός ηλεκτρομαγνήτη και αφού πέσουν στο έδαφος θα δημιουργούν ένα ασύρματο πλέγμα. Τρία από τα μέρη αυτά θα αποτελούν τους κόμβους του δικτύου και έκαστος θα επικοινωνεί με τον σταθμό βάσης, ενώ ο τέταρτος κόμβος θα λειτουργεί ως πομπός στο δίκτυο. Με αυτή τη διάταξη, ο πομπός θα προσομοιώνει τον χρήστη που θα βρίσκεται στην εμβέλεια του δικτύου, και το ίδιο θα στέλνει στη βάση δεδομένα που θα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της θέσης του. Η βάση θα χρησιμοποιεί πληροφορίες από τον κάθε κόμβο για τον υπολογισμό της εξασθένησης του σήματος και με αυτό τον τρόπο θα υπολογίζει την θέση του. Έτσι, για παράδειγμα, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών κατά των οποίων τα τηλεφωνικά δίκτυα έχουν καταρρεύσει και έχει προκληθεί μερικός αποκλεισμός του πληθυσμού, το σύστημα του δορυφόρου θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ώστε να μπορέσουν να προσδιοριστούν οι θέσεις των αγνοούμενων με χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.
Κατά την κάθοδο, ο δορυφόρος πρέπει να παίρνει μετρήσεις ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας και γεωγραφικών συντεταγμένων. Αυτές οι μετρήσεις θα χρησιμοποιηθούν και για υπολογισμό άλλων μεγεθών, όπως για παράδειγμα την πορεία του δορυφόρου μέσω υπολογισμού του υψόμετρου. Παράλληλα ο δορυφόρος θα πρέπει να αποθηκεύει τις παραπάνω μετρήσεις, καθώς και να τις αποστέλλει, σε πραγματικό χρόνο, σε ένα σταθμό βάσης στη γη.
Ως δευτερεύουσα αποστολή του CanSat μας, επιλέξαμε τον διαχωρισμό του σε κάποια διακριτά μέρη και, εν συνεχεία, τον υπολογισμό της θέση ηλεκτρονικών συσκευών που βρίσκονται ανάμεσα από τα κομμάτια με τη χρήση τριγωνικού εντοπισμού.
Η ομάδα
Project Bahallo – CanSat in Greece 2020
Μάρκος Δελαπόρτας
project manager
Γιάννης Λουκάς
κατασκευή
Δημοσθένης Γαβριηλίδης
ηλεκτρονικα
Δημήτρης Θεοδώρου
κατασκευη
Θοδωρής Παυλίτσας
ηλεκτρονικα
Μαρία Πλιάκα
Κατασκευη