CanSat 2019

αποστολη 2019

GeoSAT_01

Η αποστολή της ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο διαγωνισμό CanSat in Greece για το 2019.

ο διαγωνισμοσ

CanSat in Greece

Γενική Επισκόπηση ΑποστολήςΟ φοιτητικός διαγωνισμός CanSat έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσομοιώνει όλες τις πτυχές μιας πραγματικής δορυφορικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, των δοκιμών, της εκτόξευσης, της χρήσης τηλεμετρίας και της ανάλυσης των δεδομένων.

Η Εκτόξευση του ΠυραύλουΈνα εμπορικό μοντέλο πυραύλου, όπως για παράδειγμα ένας πύραυλος τύπου “Patriot” έχει την δυνατότητα να εκτοξεύσει δύο CanSats, φιλοξενώντας τα στην άτρακτό του, σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου. Αμέσως μετά, τα CanSats θα διαχωριστούν από τον πύραυλο και θα κατέλθουν με ξεχωριστά αλεξίπτωτα. Τα CanSats συνήθως βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ από το σημείο εκτόξευσης. Κατά την διάρκεια της πτήσης ο πύραυλος μπορεί να φτάσει ταχύτητα της τάξεως των 550 km/h και επιτάχυνση των 20g.

Πρωτεύουσα αποστολήΚατά την κάθοδο, ο δορυφόρος πρέπει να παίρνει μετρήσεις ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας και γεωγραφικών συντεταγμένων. Αυτές οι μετρήσεις θα χρησιμοποιηθούν και για υπολογισμό άλλων μεγεθών, όπως για παράδειγμα την πορεία του δορυφόρου μέσω υπολογισμού του υψόμετρου. Παράλληλα ο δορυφόρος θα πρέπει να αποθηκεύει τις παραπάνω μετρήσεις, καθώς και να τις αποστέλλει, σε πραγματικό χρόνο, σε ένα σταθμό βάσης στη γη.

Geosat_01

Η Δευτερεύουσα Αποστολή

Η επιλογή της γίνεται από την κάθε ομάδα. Η αποστολή πρέπει να είναι υλοποιήσιμη με περιορισμούς στο βάρος και στις διαστάσεις (πριν την εκτόξευση) του πειραματικού  δορυφόρου. Μεγάλη σημασία έχουν οι πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας που θα προκύψει από την εκτέλεση του πειράματος/αποστολής.

Αξιολόγηση της υγείας της χλωρίδας

Το GeoSAT_01 θα είναι εξοπλισμένο με κάμερες, οι οποίες ανα τακτά χρονικά διαστήματα θα τραβούν φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της καθόδου. Με τη χρήση των δεδομένων που θα συλλεχθούν, θα γίνεται αξιολόγηση της υγείας της χλωρίδας, εφόσον η τελευταία υφίσταται.

Πιό συγκεκριμένα, οι κάμερες θα λαμβάνουν φωτογραφίες στο ορατό και το υπέρυθρο φάσμα, για κάθε χρονική στιγμή. Στη συνέχεια, οι εν λόγω λήψεις, θα υφίστανται επεξεργασία ώστε να καθοριστεί, με βάση τον δείκτη NDVI, αρχικά αν η χλωρίδα υφίσταται και, εν συνεχεία, σε ποια σημεία είναι πιο υγειής (δηλαδή ποιά από τα φυτά φωτοσυνθέουν σε μεγαλύτερο βαθμό). Λόγοι που αποτέλεσαν την επιλογή της εν λόγω αποστολής αποτέλεσαν, τόσο η επιστημονική της σημασία, όσο και η το μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αξιολόγηση της υγείας της χλωρίδας, ιδιαίτερα σε περιοχές μικρότερης επιφάνειας.

Προκειμένου να θεωρήσουμε την αποστολή μας επιτυχή, θα πρέπει να λάβουμε το σύνολο των μετρήσεων της πρωτεύουσας αποστολής, αλλα και της δευτερεύουσας αποστολής. Συνεπώς, στόχος μας είναι να λάβουμε δεδομένα πίεσης και θερμοκρασίας εντός των λογικών πλαισίων, καθώς και ευκρινείς αεροφωτογραφίες.

Η Ομάδα του GeoSAT_01

υπευθυνοσ μηχανικοσ κατασκευησ

Αναστάσιος Θωμαΐδης

Ηλεκτρονικη κατασκευη

Μάρκος
Δελαπόρτας

ΕΠιστημονικη ερευνα

Αλεξία
Τζήκα

υπευθυνη αναπτυξησ λογισμικου

Μαρία
Αβλαστιμίδου

υπευθυνοσ επιστημονικησ ερευνασ

Ορφέας
Μπατζίλης

διαχειριση ιστοσελιδασ & μεσων κοινωνικησ δικτυωσησ

Ηρακλής
Μπλατσούκας

μεσα κοινωνικησ δικτυωσησ

Μαρία
Μεταξά

αναπτυξη λογισμικου

Κατερίνα
Τρυφωνίδου

Κύλιση προς τα επάνω