Μόλις πέντε ημέρες πέρασαν από τον τελικό του Cansat in Greece και σύσσωμη η ομάδα θεωρούμε καθήκον μας να κάνουμε έναν απολογισμό της φετινής αποστολής μας, να αναζητήσουμε τα λάθη, τα σωστά και να βρούμε τι πρέπει να διορθώσουμε σε μελλοντικά Project. Θέλουμε επίσης να εξετάσουμε προσεκτικά τα γεγονότα του φετινού τελικού σχετικά τόσο με τη διοργάνωση όσο και με τη δική μας παρουσία σε αυτόν.
Το CanSat αποτέλεσε για όλους μας εμπειρία ζωής και διαφέρει από οτιδήποτε έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Μας εισήγαγε στην επιστημονική έρευνα και μας έμαθε τη σημασία του άρτιου καταμερισμού εργασιών. Μάθαμε να θέτουμε από μόνοι μας προθεσμίες και να τις τηρούμε (στα πλαίσια, πάντα, των δυνατοτήτων μας) μια δεξιότητα εξέχουσας σημασίας για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία μας. Μάθαμε επίσης να λύνουμε τις διαφορές μας με σωστό τρόπο, είτε αυτές άπτονταν επί προσωπικών είτε εργασιακών θεμάτων.
Πέραν όμως των νέων γνώσεων περί συνεργασίας, αποκομίσαμε πολύτιμες γνώσεις πάνω σε τομείς διαφορετικούς από αυτούς που σπουδάζουμε. Συγκεκριμένα, επειδή η ομάδα μας απαρτίζεται τόσο από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών όσο και από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, οι μεν προσπάθησαν να γνωρίσουν το αντικείμενο σπουδών τους στους δε και vice versa. Αναλυτικότερα, υπήρξε στοχευμένη προσπάθεια από τους πρώτους για μετάδοση γνώσεων ηλεκτρολογικού σχεδίου στους δεύτερους, ενώ εκείνοι φρόντισαν να μεταδώσουν στους πρώτους τις εξειδικευμένες γνώσεις περί υπολογισμού του δείκτη NDVI και της στατικής της ατμόσφαιρας.
Όσον αφορά, τώρα, στη διοργάνωση, μπορεί να υπήρξαν ψεγάδια, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα -κρίνουμε απαραίτητο να κάνουμε ειδική μνεία στα προβλήματα των πυραύλων που δεν επέτρεψαν τελικά την εκτόξευση των δορυφόρων- όμως ήταν, κατά την άποψη μας, άρτια και θέλουμε να συγχαρούμε τόσο την ομάδα της SPIN όσο και όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν σκληρά για το τελικό αποτέλεσμα. Η ατυχία της δεύτερης μέρας, αν και μας στεναχώρησε, θα μπορούσε να συμβεί στον οποιονδήποτε και δεν ψέγουμε τους διοργανωτές. Στην τελική “It’s Rocket Science”. Για άλλη μια φορά λοιπόν, από όλους εμάς στην ASPiRE πολλά συγχαρητήρια!
Επιστρέφοντας στη δική μας αποστολή, και σε όσα θα θέλαμε να κάνουμε καλύτερα στο μέλλον, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αρχικά τους κριτές για τις συμβουλές που μας έδωσαν. Κάποια από τα προβλήματα που έφεραν στην αντίληψη μας, όπως αυτά στα τεχνικά μας έγγραφα, τα είχαμε καταλάβει από μόνοι μας, ενώ άλλα ήταν εντελώς καινούρια για μας. Συνεχίζουμε δυναμικά ακολουθώντας τις συμβουλές τους με σκοπό την κατάκτηση, στο μέλλον, μια από τις δύο κορυφαίες θέσεις. Μια τέτοια επιστολή δεν θα μπορούσε, φυσικά, να θεωρηθεί ολοκληρωμένη χωρίς να συγχαρούμε τους φετινούς νικητές: τους Rolling Cans του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, τους White Noise του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που κατέκτησαν την πρώτη και τη δεύτερη θέση αντίστοιχα.