Οι κυνηγοί εξωγήινων & Το παράξενο σήμα

Ένα μυστηριώδες σήμα εντοπίστηκε από το γειτονικό αστρικό σύστημα “Proxima Centauri”. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή, αστρονόμοι να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2019, την έρευνα για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αυτοί ανήκουν στο “Breakthrough Listen Project”, μία πρωτοβουλία αξίας 70 εκατ. λιρών.

Το “Proxima Centauri” απέχει 4,2 έτη φωτός από τη Γη και διαθέτει δύο επιβεβαιωμένους πλανήτες. Έναν που μοιάζει με γιγαντιαίο νέφος σαν τον Δία και έναν δεύτερο, βραχώδη, που αποκαλείται Proxima b.

Το σήμα δεν έχει αποδοθεί σε καμία πηγή που δημιουργήθηκε από τη Γη ή κοντά στη Γη.
Σύμφωνα με αναφορά του “Guardian”, τον Απρίλιο ή Μάιο 2020.

Το Proxima b είναι ένας βραχώδης κόσμος που μοιάζει με τη Γη και περιστρέφεται γύρω από την “κατοικήσιμη ζώνη” του αστεριού του. Ωστόσο, καθώς το αστέρι είναι ένας κόκκινος νάνος, η “κατοικήσιμη ζώνη” είναι πολύ κοντή. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι πιθανώς παλιρροιακός και εκτεθειμένος σε έντονη ακτινοβολία. Καθιστώντας απίθανο να έχει σχηματιστεί οποιοσδήποτε πολιτισμός – τουλάχιστον στην επιφάνεια. Η ασθενής δέσμη ακτινοβολίας βρισκόταν στο εύρος των 980MHz και οι μεταβολές που εντοπίστηκαν στη συχνότητα από το τηλεσκόπιο Parkes είναι συνεπείς με την κίνηση ενός πλανήτη. Αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι απόδειξη ενός τρίτου πλανήτη μέσα στο σύστημα, αντί για σημάδια ενός εξωγήινου πολιτισμού, κάτι που οι ερευνητές λένε ότι θα ήταν απίθανο.

Αυτή η δέσμη δεν έχει εντοπιστεί ξανά, μετά την πρώτη παρατήρησή της, οδηγώντας τους αστρονόμους στην εικασία για ένα παρόμοιο με το Wow!” σήμα. Το σήμα αυτό ήταν, ένα σύντομο ραδιοσήμα που εντοπίστηκε από ένα μακρινό αστρικό σύστημα από το Παρατηρητήριο Ραδιοφώνου Big Ear στις ΗΠΑ το 1977. Ωστόσο, αυτό το σήμα αποτελεί ό,τι καλύτερο έχουν οι αστρονόμοι για την μελέτη εξωγήινης νοημοσύνης.

Source: https://www.dailymail.co.uk/

Οι κυνηγοί εξωγήινων & Το παράξενο σήμα
Κύλιση προς τα επάνω