Λευκό Όρος

Στο ανενεργό ηφαίστειο Μόνα Κέα, το οποίο είναι γνωστό ως ‘’Λευκό Όρος’’, βρίσκεται η ομώνυμη βάση αστεροσκοπείων, η οποία μάλιστα το 2020 συμπλήρωσε μισό αιώνα λειτουργίας.

Η πανύψηλη κορυφή του Μόνα Κέα, η οποία βρίσκεται στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού  και ειδικότερα σε ένα μικρό νησί της Χαβάης, προσφέρει ένα ιδανικό περιβάλλον για μερικά από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου. Πρώτα απ’ όλα, διαθέτει εξαιρετικά ξηρή ατμόσφαιρα, χάρη στην ύπαρξη ενός στρώματος νεφών πάχους 600 μέτρων, που υπάρχει πολύ κάτω από την κορυφή και το οποίο σχηματίζει έτσι μια ατμοσφαιρική αναστροφή που αποκόπτει την ανώτερη ατμόσφαιρα από το κατώτερο θαλάσσιο και υγρό περιβάλλον του νησιού. Επιπλέον, η κορυφή του Μόνα Κέα διαθέτει καθαρό ουρανό χωρίς σύννεφα τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ατμοσφαιρική σταθερότητα χωρίς ρεύματα κι έναν σκοτεινό ουρανό χωρίς φωτορύπανση από παρακείμενες μεγάλες πόλεις.

Αρχικά, το τηλεσκόπιο του πανεπιστημίου της Χαβάης ήταν το πρώτο που εγκαταστάθηκε  και μετέπειτα ακολούθησαν τηλεσκόπια παγκοσμίως κλίμακας , όπως είναι τα δύο τηλεσκόπια “Keck” με διάμετρο του κάθε κατόπτρου δέκα μέτρα. Επίσης, εκτός από τα δύο “Keck”, υπάρχει το ιαπωνικό τηλεσκόπιο “Subaru”, που διαθέτει ένα και μοναδικό ενιαίο κάτοπτρο με διάμετρο 8,3 μέτρων, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους και υψηλότερης ποιότητας τηλεσκοπικούς καθρέπτες στον κόσμο. Τέλος, ακόμη ένα μεγάλο τηλεσκόπιο στην κορυφή του Μόνα Κέα είναι και το Τζέμινι Βορρά, το οποίο συνεργάζεται με ένα δίδυμο τηλεσκόπιο στη Χιλή. Καθένα από αυτά, με την βοήθεια 120 ηλεκτρονικών μονάδων ελέγχου, η επιφάνεια διαμορφώνεται συνεχώς με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να ρυθμίζεται με ακρίβεια ενός χιλιοστού μιας ανθρώπινης τρίχας.  Γι’ αυτό εξάλλου και οι φωτογραφίες από τα τηλεσκόπια αυτά έχουν σχεδόν τέλεια διακριτική ικανότητα.

Source: https://www.kathimerini.gr/life/science/561220378/astronomikes-epeteioi-k/
Photo source: https://unsplash.com/
Author: Μαργαρίτης Κωνσταντίνος

Λευκό Όρος
Κύλιση προς τα επάνω