Το 2021, σύμφωνα με επιστημονικές εκτιμήσεις, θα είναι η μικρότερη χρονιά εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το αξιοσημείωτο αυτό γεγονός επιβεβαιώθηκε από τους ειδικούς οι οποίοι τόνισαν ότι θα χρειαστεί να προσθέσουν στο άμεσο μέλλον ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Έτσι, θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι τα ατομικά ρολόγια θα παραμένουν απολύτως ακριβή στον υπολογισμό της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC).
Η μεγαλύτερη ταχύτητα των τελευταίων 50 χρόνων είναι η αιτία που προκαλεί μείωση της διάρκειας της μέρας κατά 0,05 χιλιοστά από τα 86.400 που απαρτίζει ένα 24ωρο. Κατά το πέρασμα όμως των ημερών του έτους θα ισοδυναμεί με μια χρονική υστέρηση σχεδόν 19 χιλιοστών του δευτερολέπτου.
Η κίνηση του πυρήνα του πλανήτη, οι άνεμοι, τα ρεύματα των ωκεανών αλλά και ατμοσφαιρική πίεση είναι κάποιοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την διάρκεια περιστροφής της γης. Ως αποτέλεσμα, τα ατομικά ρολόγια αποσυντονίζονται και προκύπτει η ανάγκη να προστεθεί ή να αφαιρεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο. Μία διαδικασία που ξεκίνησε το 1972 και από τότε έχει συμβεί σε 27 έτη (πάντα προσθήκη δευτερολέπτου και ποτέ αφαίρεση), δηλαδή περίπου κάθε 2,5 χρόνια, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ. Η τελευταία φορά που χρειάστηκε, ήταν το 2016.
Είναι αξιοθαύμαστο ότι οι 28 ταχύτερες (μικρότερες σε διάρκεια) μέρες μετά το 1960 όλες συνέβησαν το 2020. Το ρεκόρ μικρότερης διάρκειας ημέρας κατέχει η 19η Ιουλίου 2020, όταν η Γη συμπλήρωσε μια περιστροφή σε 1,46 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερα από τα 86.400 δευτερόλεπτα. Τέλος , ο φυσικός Πίτερ Γουιμπερλέι του Εθνικού Εργαστηρίου Φυσικής της Βρετανίας στην «Τέλεγκραφ» αναφέρει “Είναι σίγουρα σωστό ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα από οποιαδήποτε φορά τα τελευταία 50 χρόνια. Είναι αρκετά πιθανό ότι θα χρειαστεί ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αν η ταχύτητα περιστροφής της Γης αυξηθεί κι άλλο, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε κατά πόσο αυτό θα συμβεί”.
Source: kathimerini.gr/world
Photo source: unsplash.com
Author: Μαργαρίτης Κωνσταντίνος